Intro

Managementprincipe 10

Stimuleer verbondenheid op en naast de werkvloer

Verbondenheid zorgt ervoor dat medewerkers zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen om wie ze zijn. Inclusie heeft alles te maken met verbondenheid. Samen leiden ze tot meer werkvreugde en engagement. Een goede balans tussen verbondenheid en eigenheid – de erkenning van de eigen identiteit – is daarbij wel essentieel.

Hoe creëer je verbondenheid?
Ontmoetingen, informele sociale interacties, tussen medewerkers zijn zeer belangrijk. Zo leren ze elkaar beter kennen en komen ze meer te weten over elkaars achtergrond, gewoontes, waarden en normen.

Tips

Tips
Tips om verbondenheid op de werkvloer te stimuleren

  • Zorg voor een moment waarop mensen samen kunnen eten en voorzie hiervoor een aangename plek.
  • Voorzie een zithoekje op de werkvloer waar collega’s samen kunnen pauzeren of bijpraten.
  • Organiseer activiteiten buiten het werk die voor iedereen leuk zijn.
  • Richt een gedeelde Strava-groep op waarin medewerkers sporttips kunnen delen.

Meer tips om inclusie en verbondenheid te bevorderen?
Lees verder in de printvorm.

Download

Praktijkvoorbeeld

Praktijkvoorbeeld
Praktijkvoorbeeld

Stoffels Tomaten stimuleert het jaar rond verbondenheid tussen medewerkers

“We organiseren elk jaar verschillende personeelsfeestjes waaronder een bowlinguitstap, een feest voor het personeel én hun gezin. We staan erop niet enkel occasioneel aandacht te besteden aan verbondenheid, maar doorheen het hele jaar.

Positieve gevolgen voor de organisatie

“Onze medewerkers weten dat ons bureau altijd en voor iedereen openstaat. Dat we toegankelijk zijn. Ook wijzen we onze mensen erop om respectvol met elkaar om te gaan en pakken we de momenten en situaties waarin dat niet gebeurt heel kordaat aan.

Als mensen zich meer verbonden voelen met elkaar, zijn ze meer met elkaar begaan en komen ze ook meer voor elkaar op. Dat komt de werksfeer enkel ten goede. Daarnaast zijn we er ook van overtuigd dat je er als organisatie ook een rechtstreeks economisch profijt uit haalt. Je inzetten voor Stoffels is nu een gemeenschappelijk doel.”

Expert

Aan het woord

Marijke Cornelis

Diversiteit- en inclusiecoach, oprichter van de Diversiteitsacademie

Deze expert helpt leiders verbinden in diversiteit. Volgens haar start alles met verbondenheid.

“Niet-werkgerelateerde activiteiten zoals een teambuilding, picknick of drink stimuleren verbondenheid. Maar organiseer die activiteiten wel in samenspraak met het team. Zo heb je een aanbod op maat van ieders noden en wensen én vergroot je tegelijk de impact ervan.”

Relatie komt voor inhoud
“Als je een inhoudelijk gesprek wilt voeren rond levensbeschouwelijke diversiteit, moet er eerst een sterke relatie zijn met je gesprekspartner. Investeer dus voldoende tijd in het opbouwen van relaties. De oplossingen die je samen gaat creëren voor levensbeschouwelijke vraagstukken komen dan sneller tot stand én je hebt meer draagvlak.”

Bekijk het volledige interview

Tools

Tools om een veilige werkomgeving mogelijk te maken

Deze vrij raadpleegbare, online tools helpen het huidige niveau van je organisatie op vlak van diversiteit en/of inclusie te bepalen:

Maak taken, uurroosters en vakantieregelingen zo persoonsgericht mogelijk

Hoe inclusief is jouw organisatie?

Maak taken, uurroosters en vakantieregelingen zo persoonsgericht mogelijk

Hoe inclusief is jouw organisatie?